Selamat petang semuanya...hmm entry kali ni mengisarkan tentang COKLAT....siapa yang tak suka dgn coklat..kebanyakan org suka makan coklat kan (including me) la...saya adalah 1 org diantara seribu peminat coklat smpi sanggup belajar cara2 bt coklat taw..sebabnya coklat ni sangaaaaat la sedap...:) n saya dpt release tension dgn memakan coklat...Berkaitan dgn entry d atas anda suma mungkin tertanya2 apakah khasiat coklat tuh..bukankah coklat membawa keburukan ex gigi jadi rosak,badan jadi gemuk dan sebagainya...okeh kita teruskan dgn entry kat bawah ye...
Coklat ni sebenarnya banyak faedah kesihatannya...antaranya ialah;
1. coklat ternyata berkhasiat membuat umur seseorang menjadi lebih panjang.
2. Mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanser.
3. Mencegah penuaan diri yang terjadi kerana pencemaran ataupun radiasi.
4. Dapat membuat orang tenang dan membuat perasaan menjadi gembira.
5. Menurunkan tekanan darah.
6. Penelitian terbaru menunjukkan bahwa coklat mungkin juga memiliki manfaat untuk mengubati penyakit stroke.
Setelah kita mengetahui khasiat coklat, ternyata coklat sangat bermanfaat bagi kesihatan. Pertanyaannya sekarang adalah apa yang terkandung dalam coklat sehingga membuat coklat bermanfaat bagi kesihatan? . Ada baiknya pula kita mengetahui komposisi yang terkandung dalam coklat. Antara hasil bacaan yang saya ketahui mengenai isi kandungan coklat adalah;
1. Asam Stearat (35%) dan Asam Palmitat (25%).
2. Asam Oleat (35%) dan Asam Linoleat (3%).
3. Gula (Sukrosa).
4. Theobromine.
5. Polyphenol.
6. Phenyletylamine
7. Katekin.
Kajian yang telah dilakukan oleh mahasiswa University Harvard yang terdaftar antara tahun 1916-1950. Dengan menggunakan food frequency questionnaire,kajian mereka menunjukkan bahwa mereka yang suka makan coklat umurnya lebih lama satu tahun dibandingkan bukan pemakan. Hasil kajian menunjukkan antioksidan yang terdapat dlm coklat dant fenol yang terkandung dalam coklat adalah penyebab mengapa mereka berusia lebih panjang. Coklat mengandungi polyphenol dalam jumlah yang cukup tinggi dan boleh berfungsi sebagai antioksidan, ini juga dapat menurunkan risiko penyakit jantung dengan cara mencegah oksidasi dan pengendapan senyawa lemak dalam darah pada pembuluh darah serta merosak lipoprotein Low Density Lipid (lemak jahat). Fenol ini juga banyak ditemukan pada anggur merah yang sudah sangat dikenal sebagai minuman yang baik untuk kesihatan jantung. Coklat mempunyai kemampuan untuk membuang oksidasi kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan fungsi kekebalan tubuh, sehingga dapat mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanser.Lemak pada coklat, sering disebut cocoa butter, sebagian besar tersusun dari lemak tepu (60%) khususnya serat. Tetapi lemak coklat adalah lemak sebati yang sama sekali tidak mengandung kolesterol. Kandungan serat yang tinggi pada coklat menjadi penyebab mengapa lemak coklat tidak sejahat lemak haiwan. Sepertiga lemak yang terdapat dalam coklat adalah asam oleat iaitu asam lemak tidak tepu. Asam oleat ini juga selalunya ditemukan pada minyak zaitun...Oleh itu disini terbukti sudah bahawa coklat ini sebenarnya membawa seribu kebaikan kepada kesihatan kita....Jadi tunggu apa lagi..makanlaaah coklat banyak ( saranan tak betul) huhu...maksud saya jangan hindarkan nafsu anda dari makan coklat..okeh...:)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan